Η κεντρική φιλοσοφία του νέου προγράμματος σπουδών του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης εστιάζει στη συμπληρωματική ανάπτυξη των βασικών κατευθύνσεων των σπουδών και την ενίσχυση του συντονισμού και της συνέργειας τόσο οριζόντια ανάμεσα στα μαθήματα κάθε κατεύθυνσης όσο και κάθετα ανάμεσα στις επιμέρους κατευθύνσεις. Παράλληλα προσφέρει όσα ειδικά μαθήματα κρίνονται απαραίτητα για τη συμπλήρωση της επιστημονικής και επαγγελματικής επάρκειας των αποφοίτων. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται η συνοχή των σπουδών και η σύνθεση της φυσιογνωμίας του Μηχανικού Χωροταξίας και Ανάπτυξης ως επιστήμονα και επαγγελματία με επάρκεια ανταπόκρισης σε όλο το φάσμα των ζητημάτων του χωρικού σχεδιασμού και της χωρικής ανάπτυξης σε όλα τα γεωγραφικά και διοικητικά επίπεδα και κλίμακες από την τοπική έως τη διεθνή. Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας θεωρίες, μέθοδοι και τεχνικές συνδυάζονται με σκοπό την αντιμετώπιση των συνθετικών θεμάτων του χωρικού σχεδιασμού και της χωρικής ανάπτυξης.

Δίπλωμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης
 
Προπτυχιακό
 
Απολυτήριο Λυκείου. Εξετάσεις Εθνικού επιπέδου.
 
Η απόκτηση του διπλώματος του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης προϋποθέτει την παρακολούθηση και επιτυχή εξέταση μαθημάτων που αντιστοιχούν σε 300 πιστωτικές μονάδες (ECTS).
Προβλέπονται τρεις διακριτοί τύποι μαθημάτων: συνθετικά εργαστήρια, εργαστηριακά μαθήματα και θεωρητικά μαθήματα. Το συνολικό πρόγραμμα σπουδών καλύπτεται σε 10 διαδοχικά εξάμηνα οργανωμένα σε 3 κύκλους (2 εξάμηνα υποβάθρου, 4 εξάμηνα κορμού και 4 εξάμηνα ολοκλήρωσης).
Τα μαθήματα υποβάθρου και κορμού είναι υποχρεωτικά ενώ στον κύκλο ολοκλήρωσης εισάγονται μαθήματα επιλογής και προαιρετικά πρακτική άσκηση . Η ολοκλήρωση των σπουδών περιλαμβάνει την εκπόνηση διπλωματικής εργασίας στο τελευταίο εξάμηνο. Στο πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνεται και η πρακτική άσκηση που εισάγεται στο 8ο εξάμηνο.
Το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης αποσκοπεί στην κατάρτιση επιστημόνων ικανών να μελετούν τις οικονομικές, κοινωνικοπολιτικές και περιβαλλοντικές διαστάσεις της οργάνωσης και μετασχηματισμού του χώρου. Για το σκοπό αυτό γίνεται χρήση των πλέον σύγχρονων μεθοδολογιών και εξελιγμένων εργαλείων αποτύπωσης και ανάλυσης όλων των παραμέτρων του χώρου.
Σε εφαρμοσμένο επίπεδο αποβλέπει σε μαθησιακά αποτελέσματα και δεξιότητες που προσδίδουν στους αποφοίτους ικανότητες προσφοράς υπηρεσιών στο πεδίο της ανάλυσης, του σχεδιασμού, της υλοποίησης και της αξιολόγησης πολιτικών και προγραμμάτων χωρικής παρέμβασης που περιλαμβάνουν στοιχεία πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού, οικονομικού προγραμματισμού και διαδικασιών διαβούλευσης και λήψης αποφάσεων.
Με την ολοκλήρωση των σπουδών τους, οι απόφοιτοι του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης θα έχουν αποκτήσει τις απαραίτητες γνώσεις, θα έχουν καλλιεργήσει τις δεξιότητες και θα έχουν τη δυνατότητα να συνδέσουν τη θεωρία με την πράξη για: 
  • Τη μελέτη και κατανόηση των οικονομικών, κοινωνικοπολιτικών και περιβαλλοντικών διαστάσεων της οργάνωσης, της λειτουργίας και του μετασχηματισμού του χώρου. 
  • Τη χρήση των πλέον σύγχρονων μεθόδων, εργαλείων και τεχνικών αποτύπωσης και ανάλυσης όλων των παραμέτρων του χώρου καθώς και των πλέον σύγχρονων μεθόδων, εργαλείων και τεχνικών του χωρικού σχεδιασμού. 
  • Την απόκτηση επαγγελματικής επάρκειας για τη σύνταξη σχεδίων, προγραμμάτων και μελετών του πεδίου του χωρικού σχεδιασμού όπως ειδικότερα του χωροταξικού σχεδιασμού και του πολεοδομικού σχεδιασμού, του αναπτυξιακού προγραμματισμού και της περιφερειακής και αστικής ανάπτυξης, του σχεδιασμού των μεταφορών, του περιβάλλοντος και της βιώσιμης ανάπτυξης και των κοινωνικο-χωρικών διεργασιών.
Για να επιτευχθούν οι παραπάνω στόχοι, οι σπουδές στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης ενσωματώνουν γνώσεις πολεοδομίας, χωροταξίας, ανθρώπινης και αστικής γεωγραφίας, διαχείρισης της γεωγραφικής πληροφορίας, χωροθέτησης των ανθρώπινων δραστηριοτήτων, προγραμματισμού της χωρικής ανάπτυξης, σχεδιασμού και οργάνωσης των μεταφορών, διαχείρισης των φυσικών πόρων, διοίκησης έργων και προγραμμάτων, κ.ά., που θεωρούνται αναγκαίες για την κατανόηση και επίλυση των χωρικών προβλημάτων και το σχεδιασμό και υλοποίηση των χωρικών παρεμβάσεων.
Ο διπλωματούχος του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης μπορεί να εργαστεί ως Μηχανικός Χωροταξίας Πολεοδομίας και Ανάπτυξης είτε ως ελεύθερος επαγγελματίας είτε ως στέλεχος σε ιδιωτικά γραφεία μελετών, σε δημόσιες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, στην αυτοδιοίκηση και τη δημόσια διοίκηση.
 
ΑΠΟΝΟΜΗ ΕΝΙΑΙΟΥ ΚΑΙ ΑΔΙΑΣΠΑΣΤΟΥ ΤΙΤΛΟΥ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ (INTEGRATED MASTER) ΑΠΟ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ
Σύμφωνα με το ΦΕΚ 4260/Β'/27.09.2018, το Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης υπάγεται στις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 46 του ν.4485/2017 (Α΄114), και συνεπώς η επιτυχής ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου σπουδών, που οργανώνεται στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ., οδηγεί στην απονομή ενιαίου και αδιάσπαστου τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master) στην ειδικότητα του Τμήματος, επιπέδου 7 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων.
 
ΠΔ 99/2018 - ΦΕΚ 187/Α/5-11-2018 Ρύθμιση του επαγγέλματος του μηχανικού με καθορισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων για κάθε ειδικότητα, Άρθρο 12 Επαγγελματικά δικαιώματα Μηχανικού Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Ανάπτυξης
Για την άσκηση του επαγγέλματος του Μηχανικού Χωροταξίας Πολεοδομίας και Ανάπτυξης μετά τη λήψη του διπλώματος, απαιτείται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία άδεια άσκησης επαγγέλματος από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, η οποία χορηγείται ύστερα από εξετάσεις.
 
Πρόσβαση σε μεταπτυχιακές σπουδές 2ου και 3ου κύκλου.
 
Η βαθμολογική κλίμακα, με την οποία υπολογίζονται οι βαθμοί επίδοσης των φοιτητών είναι δεκαβάθμια (0-10)
Άριστα: 8,50-10,00
Λίαν Καλώς: 6,50-8,49
Καλώς: 5,00-6,49
Ανεπιτυχώς:0,00-4,99
Ο ελάχιστος προαγώγιμος βαθμός είναι το 5.
 
10 Εξάμηνα, 300 ECTS.
Ένα πλήρες ακαδημαϊκό έτος σπουδών ισοδυναμεί με 60 μονάδες ECTS (Ευρωπαϊκό σύστημα μεταφοράς και συσσώρευσης πιστωτικών μονάδων) και ένα πλήρες εξάμηνο σε 30 ECTS (1 ECTS=25-30 ώρες) (Εναρμόνιση της της Ελληνικής Νομοθεσίας, Υ.Α. Φ5/89656/Β3, ΦΕΚ 1466/2007/Β, άρθρ. 1-3, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή). Σε κάθε μάθημα αποδίδεται ο αριθμός των απαιτούμενων ECTS (>=2) που εκφράζει το φόρτο εργασίας που απαιτείται από το φοιτητή για την ολοκλήρωση του μαθήματος, εργαστηρίου, φροντιστηρίου, πρακτικής άσκησης κλπ.
 
Πλήρης φοίτηση.
 
ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  • Γραμματεία ΤΜΧΑ ΑΠΘ
    Κτίριο Εδρών (1ος όροφος), Πολυτεχνική Σχολή ΑΠΘ, 
    Θεσσαλονίκη
    54124
  • 2310 991430
  • info@plandevel.auth.gr